Ilmoita lintujen pesinnät lintuatlakseen

Pesiikö pihapöntössä talitiainen tai kirjosieppo? Kuljettaako räkättirastas matoja nokassaan tai hautooko kalalokki pesässään? Osallistu Suomen neljänteen lintuatlakseen ilmoittamalla pesintään viittaavat lintuhavainnot vaikkapa kotipihalta tai mökiltä. Julkaisimme tänään lintuatlaksesta mediatiedotteen.

Lintuatlashavaintoja kerätään 10 × 10 kilometrin kokoisissa atlasruuduissa kaikista lintulajeista. Yleisten ja vähälukuisten lajien havainnot ovat lintuatlaksessa yhtä arvokkaita. Kiinnostavia ovat siis niin varis kuin merikotka. Lintuatlakseen ilmoitettavaan havaintoon pitää merkitä pesimävarmuusindeksi, joka ilmaisee, kertooko havainto mahdollisesta, todennäköisestä vai varmasta pesinnästä. Lintuatlashavainnot ilmoitetaan Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen tai BirdLife Suomen havaintopalveluihin.

Lintuatlaksessa selvitään lintulajiemme pesimäaikainen levinneisyys ja pesinnän varmuus Suomessa vuosina 2022–2025. Atlashavaintoja voi tarkastella Luomuksen Lajitietokeskuksen tulospalvelussa. Vertaamalla tuloksia aiempien kolmen lintuatlaksen tietoihin voidaan tutkia lajien levinneisyydessä tapahtuneita muutoksia. Ympäristöministeriön rahoittaman lintuatlashankkeen toteuttavat yhdessä Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus sekä BirdLife Suomi.

Ilmoita lintujen pesinnät lintuatlakseen
Siirry sivun alkuun