Tiiran tulkittujen atlashavaintojen tallennus

Tämä sivu antaa ohjeita siihen, miten lintuatlaksen atlasvastaavat voivat kirjata Tiiran havaintoja atlakseen sellaisessa tilanteessa, jossa havainnoija ei itse jostain syystä merkitse Tiirassa havaintoon pesimävarmuusindeksiä ja/tai linnun paikkaa.

Ohjeet

Atlaslomaketta ei pidä käyttää tällaisten havaintojen tallentamiseen. Muuten havainnot jäävät tallentajan (atlasvastaavan) omalle tilille ja nimiin, eivätkä muut atlasvastaavat pääse niitä enää muokkaamaan.

Havainnot tallennetaan Lajitietokeskuksen Aineistopankin aineistoon ”Tiiran koostetut atlashavainnot”. Tämä löytyy osoitteesta https://laji.fi/project/MHL.100075/about

Atlasvastaaville annetaan oikeudet kirjata havaintoja tähän aineistoon, pääsyä voi pyytää em. osoitteesta.

Havaintojen tallennus

Poista oma nimesi punaisesta ruksinapista. Lisää havaintoon havainnon todellinen tekijä vain, jos siihen on saatu häneltä lupa.

Merkitse havainnon paikka atlasruudun tarkkuudella XY-napista tai tarkemmin.

Kun olet lisännyt lomakkeelle lintulajin ensimmäistä kertaa, valitse pesimävarmuusindeksi-kenttä näkyville ja piilota muut kentät. Selaimesi muistaa tämän asetuksen jatkossa. Klikkaa ensin sinistä ratasikonia.

Klikkaa sitten pesimävarmuusindeksi valituksi (sininen) ja muut kentät ei-valituiksi (valkoinen).

Tallennuksen jälkeen havainnot tulevat atlaksen tulospalveluun kuten muutkin Vihkon ja lintuatlaslomakkeen kautta tallennetut havainnot.

Jos yhdistyksen atlasvastaava vaihtuu, ja uusi vastaava haluaa muokata edellisen vastaavan kirjaamia havaintoja, ota yhteyttä atlaskoordinaattoreihin.

Havaintojen haku

Jos haluat myöhemmin palata tallentamiisi havaintoihin, voit tehdä sen kahta eri reittiä:

  • Aineistopankin havaintoerät-sivulla, kun valitset valikosta havainnon vuoden. Täällä näet itse tallentamasi havainnot.
  • Laji.fi-havaintohaulla, kun valitset haettavaksi aineistoksi ”Tiiran tulkitut atlashavainnot”. Täällä näet kaikki tähän Aineistopankin kokoelmaan tallennetut havainnot. Havaintoa klikkaamalla näet sen tarkemmat tiedot, ja pääset muokkaamaan sitä, jos se on itse tallentamasi.
Siirry sivun alkuun