Havaintojen tallentaminen: Mobiilivihko

Mobiilivihko on älypuhelimessa toimiva sovellus, jolla voi kirjata havaintoja maastossa retken aikana. Mobiilivihkossa on kaksi lomaketta, joita voi käyttää lintuatlashavintojen tallentamiseen: Lintuatlaslomake ja yleiskäyttöinen Retkilomake.

Retken päätteeksi havainnot lähetetään Mobiilivihkosta Vihko-havaintopalveluun (samaan tapaan kuin Tiira Nomadista havainnot lähetetään Tiiraan). Tämän jälkeen havainnot ovat muokattavissa Vihkossa osoitteessa laji.fi/vihko.

Mobiilivihkon asentaminen ja käyttö

Mobiilivihko on saatavilla Google Play -sovelluskaupasta (Android) ja App Storesta (iOS).

Mobiilivihkoa käyttääksesi sinun pitää kirjautua Laji.fi-tunnuksella tai jollakin muulla Laji.fi:n kirjautumistavalla (Google, Facebook, iNaturalist jne.). Jos olet aiemmin osallistunut linnustonseurantoihin, käytä samaa tunnusta kuin osallistuessasi niihin. Tällöin kaikki havaintosi tallentuvat samalle tilille.

Tämä ohje näyttää, miten Mobiilivihkon Lintuatlaslomaketta käytetään. Klikkaa palloja nähdäksesi ohjeita ja nuolia siirtyäksesi eteenpäin. (avaa suurempana):

Mobiilivihkon Lintuatlaslomake tiivistetysti

  1. Valitse atlasruutu, jolla havainnoit.
  2. Luettelo-näkymässä on 250 lintulajia. Selaa tai kirjoita lajinimi, valitse laji.
  3. Kirjaa lajin tiedot (pesimävarmuusindeksi, määrä ym.) ja paina vihreää nappia. Tai kuittaa vain laji havaituksi painamalla vihreää nappia.
  4. Kartta-näkymässä voit lisätä havaintoja kartalle. Paina karttaa siinä missä havaitsemasi lintu on, ja sitten alakulmaan ilmestyvää ”+Havainto”-nappia. Kirjaa havainnon tiedot. Anna havainnolle tarkkuus metreinä, jos kartalle merkitsemsi paikka ei ole tarkka.
  5. Kartta ja Luettelo ovat erillisiä. Kartan kautta lisätyt tiedot eivät näy Luettelossa ja päinvastoin. Kaikki tiedot tulevat mukaan havaintoerääsi.
  6. Jos havaitsemasi lintulaji puuttuu lajiluettelosta (esim. tundrahanhi), lisää havainto kartan kautta.
  7. Jos lintu on viereisellä atlasruudulla, lisää havainto kartan kautta oikeaan atlasruutuun.
  8. Kun lopetat havainnoinnin, paina ”Lopeta” ja kirjaa retken yleistiedot. Lajilistan täydellisyys (täydellinen, epätäydellinen) on pakollinen tieto.
  9. Valitse ”Lähetä” tai ”Älä lähetä”. Lähetyksen jälkeen voit muokata havaintoerää Vihkossa osoitteessa laji.fi/vihko.
Siirry sivun alkuun