Mobiilivihkosta uusi versio sekä käyttövinkkejä

Mobiilivihkosta julkaistiin tänään uusi versio (1.3.15). Kesän aikana julkaistuissa päivityksissä on korjattu bugeja, tehty sovellusta nopeammaksi ja lisätty muutama uusi ominaisuus. Mobiilivihkon voi ladata Google Play -sovelluskaupasta maksutta Android-laitteille. Katso myös Mobiilivihkon interaktiivinen käyttöohje.

Uusia ominaisuuksia

Jos havaintotapahtuman lähettäminen jostain syystä epäonnistuu, sen voi lähettää ylläpidolle avaamalla lähettämättömän havaintotapahtuman ja painamalla buginappia.

Jos siirryt eri atlasruudulle kuin minkä valitsit retken alussa, tai olet lähellä ruudun reunaa, karttasivulla näkyy pysyvä varoitus tästä. Kartalle voi kuitenkin aina merkitä havaintoja, ne menevät sijaintinsa mukaan oikealle ruudulle.

Vinkkejä sovelluksen käyttöön

Mobiilivihkolla voi kirjata hajahavaintoja (esim. automatkan varrelta, usealta atlasruudulta), kun merkkaa jokaisen havainnon tarkan paikan kartalle. Näin ruuturajoista ei tarvitse välittää: havainnot menevät automattisesti oikeisiin ruutuihin (ellei kyse ole esim. poikueesta, josta pitää itse arvioida mahdollinen siirtyminen ruutujen välillä.)

Lajilistalle ilman tarkkaa paikkaa merkityt havainnot menevät sille ruudulle, jolla kuljetun reitin rajauslaatikon keskipiste sijaistee. Listaa kannattaa siis käyttää vain kun retkeilee yhden ruudun alueella, niin havainnot kirjautuvat varmasti oikealle ruudulle. Pieni poikkeama naapuriruudun puolelle ei haittaa.

Mobiilivihkossa ja Vihkossa havainnon määrä-kenttään voi kirjata yksilömäärän vapaamuotoisesti. Esim, ”1Ä”, ”/1ad 3pull p” ovat sopivia kirjaustapoja ja tulkitaan automaattisesti yksilömääriksi (näissä esimerkeissä 1 ja 4 yksilöä). Yksilömäärä ei kuitenkaan ole atlashavainnoissa pakollinen.

Havaintoihin voi liittää kuvia. Atlashavaintojen kuvia voi tarkastella tämän Laji.fi:n haun kautta. Haun voi myös lisätä selaimen kirjanmerkkeihin.

Mobiilivihkosta uusi versio sekä käyttövinkkejä
Siirry sivun alkuun