Suomen neljäs lintuatlas on puolivälissä ja miljoona atlashavaintoa täyttymässä (13.10.: 993 000). Tietoa karttuu yhä, kun harrastajat tallentavat kesän havaintojaan. Eteläisen Suomen atlasruuduista puolet on tavoitteessa eli vähintään tyydyttävästi selvitetty. Lapissa tilanne on heikompi.
Atlaskausi on kesken, mutta joillakin lajeilla hahmottuu jo levinneisyyden muutoksia verrattuna aiempiin atlaksiin. Esimerkiksi harmaapäätikka ja pikkuvarpunen levittäytyvät pohjoiseen, kun taas kapustarinta harvinaistuu etelässä. Monilla lajeilla esiintymiskuva on kuitenkin vielä vajaa. Yleisten ja helposti havaittavien lajien osalta tämä voi johtua siitä, että lajista ei ole hoksattu ilmoittaa atlashavaintoja kaikilta lajin oletettavilta atlasruuduilta (vrt. varis). Tai kyse on retkeilyn puutteesta joillakin atlasruuduilla, mitä havainnollistaa viime vuosikymmeninä runsastuneen laulujoutsenen vielä aukkoinen atlaskartta.
Auta tarkentamaan kuvaa Suomessa pesivien lintulajien levinneisyyksistä ja tallenna omat atlastietosi tältä ja viime vuodelta koko maasta! Erityisesti Lapista tarvitaan kaikki lajitieto. Lisätietoa ympäristöministeriön rahoittamasta lintuatlaksesta sekä havaintojen kirjaamisesta on Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja BirdLife Suomen atlassivuilla.