Luonnontieteellinen keskusmuseo Museon verkkosivustot
Siirry pääsisältöön. Siirry hakuun.

Lintuatlas-uutisia

Suomen III lintuatlas julkistettiin 13.4.2011 osoitteessa http://atlas3.lintuatlas.fi.

Julkistamistilaisuus on nähtävissä tallenteena osoitteessa http://bambuser.com/channel/mikkohei13

Suomen III Lintuatlas - julkistamistilaisuus keskiviikkona 13.4. - Kutsu

Valkama, J., Vepsäläinen, V. & Lehikoinen, A. 2011: Suomen III Lintuatlas Luonnontieteellinen keskusmuseo ja ympäristöministeriö

Economicum, luentosali (Arkadiankatu 7, Helsinki. Käynti museon sisäpihalta)

Julkistamistilaisuus

klo 9.00–9.30
kahvitarjoilu museon kahvilassa

klo 9.30–10.30
Luonnontieteellisen keskusmuseon tervehdys, Leif Schulman
Lintuatlaksen 2006–2010 tulokset ja keskustelua, Jari Valkama LTKM

PowerPoint-esitys on englanninkielinen, mutta esitelmä pidetään suomeksi
The slides will be in English, but the presentation will be given in Finnish.

klo 10.30–10.45
Lintuatlas luonnon monimuotoisuuden suojelun näkökulmasta, ylijohtaja Timo Tanninen YM

klo 10.45–11.15
Luonnontieteellisen keskusmuseon asiantuntijat paikalla kysymyksiä ja keskustelua varten

klo 11.15–12.30
Lounastauko (omalla kustannuksella)

Ilmoittautuminen kahvitarjoilua varten sähköpostitse

Työpaja

Työpaja Lintuatlaksen tutkimuskäytöstä kiinnostuneille tutkijoille/Workshop for researchers interested in using Finnish Bird Atlas data.

klo 12.30
Tutkimuskäytön periaatteet, Leif Schulman

LTKM (työpaja, Luonnontieteellinen museo 2. krs)

Kysymyksiä ja vastauksia datasta, Jari Valkama LTKM

Jakautuminen tutkimusteemojen mukaisiin keskusteluryhmiin, muodostetaan 1–3 ryhmää aiheista ja kiinnostuneiden lukumäärästä riippuen.

Ilmoittautuminen työpajaan sähköpostitse . Ilmoita ystävällisesti samalla mistä tutkimusteemasta olisit kiinnostunut keskustelemaan.

Registration to workshop by e-mail . Please let us also know on which kind of research you would be interested in.

7.3.2011: Lintuatlaksen julkistus 13.4.

Kolmannen lintuatlaksen julkistus tapahtuu 13.4.2011. Tuolloin järjestetään Helsingissä koko päivän kestävä julkistamistilaisuus. Tapahtumasta tiedotetaan tarkemmin lähiaikoina. 13.4. julkaistaan myös atlaksen tulossivut.

Tulossivuille tulee erilaisten karttaesitysten lisäksi jokaisesta lajista lyhyt lajiesittelyteksti, jossa kuvaillaan lajin tyypillistä pesimäympäristöä, vertaillaan nykylevinneisyyttä edellisten atlasten levinneisyyskarttoihin, ja kerrotaan myös runsausmuutoksista jos niistä on olemassa luotettavaa tietoa (esim. linjalaskenta-aineistoihin perustuvaa). Julkaisulle tulee tekijät ja ISBN-numero, ja siihen voi siis viitata aivan kuin painettuun julkaisuun.

13.1.2011: Lintuatlaksen tulokset julkaistaan verkkojulkaisuna

Tarkistukset ja viimeiset aineistot

Lajitekstien kirjoittamisen lisäksi atlaksessa on työn alla vielä jonkin verran aineiston tarkastamista, jota toki on tehty jo viimeisen parin vuoden aikana mm. paikallisten atlasvastaavien toimesta. Lisäksi atlakseen on vielä tulossa viime kesän rengastusaineisto sekä vesilintuaineistoa RKTL:sta. Kaiken aineiston tulee tietenkin olla tietokannassa sisällä ennen kuin tulossivuja voidaan julkistaa. Havaintojen korjaukset (esim. tyypillisesti koordinaattien/lajinimien kirjoitusvirheiden korjaukset, tai indeksimuutokset) tullaan kaikki ajamaan tietokantaan yhdellä kertaa.

Atlaksen verkkosivuilla tällä hetkellä (13.1.2011) olevat lajikartat eivät siis vielä ole lopullisia karttoja, eikä nykyinen sivusto ole vielä se julkaisu, johon voi viitata.

Vuodenvaihteen jälkeen atlakseen ei voi enää tallentaa havaintoja muiden kuin Hatikan ylläpitäjien toimesta. Mikäli sinulla kuitenkin vielä on tallentamattomia havaintoja, jotka voivat parantaa jonkun ruudun atlastilannetta (eli: uusia lajeja tai nykyistä korkeampia pesimävarmuusindeksejä lajeista), ota yhteys hankkeen vastuulliseen johtajaan Jari Valkamaan, etunimi.sukunimi@helsinki.fi, puh. (09) 1919 28849.

Aineisto tutkimuskäyttöön

Kun atlasaineisto on kokonaan korjausten ja viimeisten datatäydennysten jälkeen valmis, on se valmis myös tutkijoiden käyttöön. Vertailu I (1974–1979) ja II (1986–89) atlaksesta tähän uuteen atlakseen tulee antamaan mielenkiintoista tietoa lintujemme levinneisyysmuutoksista, ja mm. suuren mittakaavan habitaattimuutosten ja ilmastonmuutoksen vaikutusten suhteuttaminen levinneisyysmuutoksiin tulee olemaan suojelubiologisesti tärkeä tutkimusteema.

1.3.2010: Lintuatlaksen päivitetyt valtakunnalliset ja paikalliset tavoitteet

Pesimälintujemme nykylevinneisyydet kartoittava suurprojekti Suomen III Lintuatlas 2006–2010 huipentuu viimeisen maastokauden loppurutistukseen.

Tähän mennessä atlas on edennyt erinomaisesti, kiitos kaikille havaintoja atlakseen ilmoittaneille! Erityiskiitos paikallisten lintuharrastusyhdistysten atlasvastaaville sekä atlasaktiiveille!

Kuluneen neljän atlasvuoden aikana on saatu jo n. 71 % kaikista atlasruuduista (joita on 3859) erinomaisesti, hyvin, tai tyydyttävästi kartoitetuksi. Edellisen atlaksen aikana 1986–1989 saatiin neljässä vuodessa vastaavaksi luvuksi n. 53 %. Ruutujen määrät eri selvitysasteluokissa eri atlaksissa näet tästä linkistä.

Haasteellisimmat alueet, joille yhä kipeästi kaivataan kartoituspanostusta, löytyvät itäisestä ja pohjoisesta Suomesta sekä Ahvenanmaalta (erityisesti saaristo).

Tälle vuodelle on määritelty seuraavat valtakunnalliset tavoitteet (lueteltuna tärkeysjärjestyksessä):

 1. Saada noin 80 % Suomen kaikista atlasruuduista selvitysasteeltaan vähintään tyydyttäviksi.
 2. Lisätä atlaskartoituksia soilla ja saaristossa.
 3. Selvittää ensimmäisessä ja toisessa lintuatlaksessa erinomaisesti selvitetyt ruudut kolmannessakin atlaksessa erinomaisesti.

Kartoituspanostuksen lisääminen suoympäristöihin perustuu siihen, että retkeily suoympäristöissä vaikuttaa selvästi vähentyneen verrattuna edellisten atlasten aikoihin, ja tämän tähden käsitykset suolajiemme esiintymisalueista uhkaavat jäädä, ainakin joillain alueilla, puutteellisiksi.

Valtakunnallisten atlastavoitteiden lisäksi on paikallisyhdistyksille sorvattu paikalliset atlastavoitteet, joista valtakunnallisen ykköstavoitteen 80 % muotoutuu. Kunkin yhdistyksen paikallisen tavoitteen löydät atlaksen paikallisyhdistyssivuilta. Otsikon "Lintuatlas eri puolilla Suomea" alta löytyy alasvetovalikko, josta valitaan yhdistys. Paikalliset tavoitteet on kerrottu otsikon "Koko maan tilanteeseen perustuvat paikalliset atlastavoitteet".

Hyvää alkanutta maastokautta ja havaintoja kaikille!

4.5.2009: Ruutukohtainen kartoittajatilasto

Hatikan atlassivuille on lisätty ruutukohtainen tilastointi, joka näyttää yksittäisen ruudun kartoittajat ja laskee heille pistemäärän. Pisteitä annetaan sellaisista havainnoista, jotka ovat vähintään yhtä hyviä kuin muiden samasta lajista ja ruudusta tekemät havainnot.

Tilasto ja pisteiden laskentaperusteet löytyvät Hatikasta vanhojen atlastilastojen vierestä. Tilastojen katseleminen vaatii siis kirjautumista Hatikkaan. Kirjaudu sisään lintuatlas.fi:n etusivulta niin pääset suoraan Hatikan atlassivulle, jonka oikeasta alanurkasta tilasto löytyy.

27.4.2009: Pieniä muutoksia kartoitustilanteen esittelyssä ja selvitysasteen laskennassa

Sellaiset 10 x 10 –kilometrin atlasruudut joista ei ole vielä yhtään havaintoja, näkyvät kartoitustilannekartoissa valkoisella värillä. Näitä ruutuja on tällä hetkellä (27.4.2009) 66 kpl, ja suurin osa niistä on meri- tai rajaruutuja, joissa on vain vähän maata.

Atlasruutujen selvitysasteiden laskennassa on tehty pieniä korjauksia ja päivityksiä; ko. muutokset eivät yleisesti ottaen muuttaneet selvitysasteita merkittävästi.

17.4.2009: Keskustelufoorumi

Luonnontieteellisen keskusmuseon keskustelu-sivuille on tänään avattu Lintuatlas-keskustelufoorumi. Foorumi on tarkoitettu kaikkeen atlasaiheiseen keskusteluun. Keskusteluun osallistuminen vaatii rekisteröitymisen.

Kyseinen foorumi toimii mainiosti mm. "ilmoitustauluna", jonne voi ilmoittaa minne omia atlaskartoituksiaan aikoo maastokauden aikana suunnata. Tästä on apua kun pyritään välttämään päällekkäistä työtä ja suuntaamaan kartoituseforttia mahdollisimman tehokkaasti.

7.4.2009: Vähintään tyydyttävästi selvitettyjen atlasruutujen määrä Suomen eri alueilla

Lintuatlaksen ns. paikallisyhdistyssivuilla on nähtävissä karttaesitys, josta voi seurata vähintään tyydyttävästi selvitettyjen atlasruutujen määrän kehitystä 50 X 50 km ruudukossa. Valitse otsikon ”Lintuatlas eri puolilla Suomea” alta alasvetovalikosta paikallisyhdistys; tämän jälkeen ko. kartta avautuu otsikon ”Lintuatlaksen valtakunnalliset tavoitteet yhdistyksen alueella” viereen.

3.4.2009: Vuoden 2009 kartoittajatilasto

Vuoden 2009 kartoittajatilasto on nyt näkyvissä Hatikan lintuatlassivuilla. kirjaudu sisään Lintuatlas.fi:n etusivulta, ja klikkaa seuraavalta sivulta "Kartoittajatilasto 2009" (oikealla alhaalla).

2.4.2009: Lintuatlaksen valtakunnalliset tavoitteet

Lintuatlaksen toiseksi viimeinen vuosi on täydessä vauhdissa. Seuraavassa valtakunnalliset tavoitteet (tärkeysjärjestyksessä), jotka on syytä pitää mielessä suunniteltaessa ja suunnattaessa kahden viimeisen vuoden maastotöitä:

Tavoite 1

Sellaiset ruudut, jotka on joko ensimmäisessä tai toisessa lintuatlaksessa saatu selvitysasteeltaan erinomaisiksi, saadaan tässä kolmannessakin atlaksessa selvitysasteeltaan erinomaisiksi (tummanpunainen väri kartoitustilannekartoilla).

Tällä on merkitystä kun vertaillaan lajien levinneisyyksiä käynnissä olevan ja aiempien atlasten välillä. Tällä hetkellä (2.4.2009) Suomen n. 3850 atlasruudusta 501 on tällaisia ruutuja, jotka tulisi saada korotettua selvitysasteeltaan erinomaisiksi. Listaukset näistä ruuduista löytyvät selvitysastesivulta (merkitty ) ja paikallisyhdistyssivuilta (sieltä valitaan otsikon "Lintuatlas eri puolilla Suomea" alta alasvetovalikosta yhdistys. Sen jälkeen edetään sivua alaspäin kunnes löytyy otsikko "Aiemmissa atlaksissa erinomaisesti selvitettyjen ruutujen tilanne", jonka alla ovat taulukossa listattuna tämän tavoitteen ruudut.)

Tavoite 2

Vähintään 70 % Suomen kaikista atlasruuduista saadaan selvitysasteeltaan vähintään tyydyttäviksi (= vähintään keltaisiksi).

Edellisessä atlaksessa 1986–89 vähän yli 50 % ruuduista saatiin vähintään tyydyttävästi selvitetyiksi, ja jo nyt on meneillään olevassa atlaksessa päästy samaan. On kuitenkin syytä katsoa eteenpäin ja miettiä tulevaisuuden atlaksia, ja tämän tähden keltaisia tai punaisia ruutuja tulee saada vielä harmaille alueille. Innokkaita atlaskartoittajia kaivataan erityisesti Kainuuseen, Lappiin ja Suomenselälle.

18.3.2009: Lintuatlasaineisto eurooppalaisessa 50 x 50 km:n koordinaatistossa

Meneillään olevaan lintuatlakseen kertyvää aineistoa voi nyt tarkastella EUREF-koordinaatistoon perustuvassa ruudukossa (ruutukoko 50 x 50 km), jota käytetään yleiseurooppalaisissa eliökartoituksissa. EUREF-ruudukossa esitetyt lajikartat löytyvät ”Tuloksia”-osiosta (http://www.lintuatlas.fi/tuloksia.php), sieltä kohdan ”Lajikartat lajinimen mukaan” lajikarttojen alasvetovalikoista nimellä ”3. lintuatlas 2006–2010 Euroopan koordinaatistossa”.

18.3.2009: Lintuatlasvuosi 2009 täydessä käynnissä

Viimeistään nyt on aika jalkautua maastoon atlasretkelle. Pöllöjen soidin ja pesintä on täydessä käynnissä, ja maan eteläisessä osassa Kokkola-Kainuu -linjan eteläpuolella on ennätyksellinen huippu myyräkannoissa (http://www.metla.fi/tiedotteet/2008/2008-10-13-myyrahuippu.htm). Näin ollen kuluvana vuonna on oiva mahdollisuus saada atlashavaintoja pöllöistä ruuduille, joista niitä ei vielä ole ilmoitettu. Ensi vuonna on myöhäistä, sillä huipun jälkeen myyräkannat romahtavat.

Myös käpylintujen pesintä on täydessä vauhdissa. Pikku- ja isokäpylinnun pesintä ajoittuu pääasiassa helmi-huhtikuuhun. Kirjosiipikäpylinnun pesintäbiologia on heikommin tunnettua, mutta lajin pesintä ajoittunee pääasiassa maalis-toukokuuhun. Vähälukuista kirjosiipikäpylintua kannattaa etsiä lehtikuusikoista, myös eteläisessä Suomessa. Maalis-huhtikuu on myös hyvää aikaa kartoittaa reviirejään rummuttavia tikkoja ja reviireilleen asettuvia petolintuja.

18.3.2009: Harmailla alueilla kaivataan apuja atlaskartoitukseen

Selvitysasteeltaan vähintään tyydyttäviä atlasruutuja on jo kolmen atlasvuoden jälkeen suunnilleen yhtä paljon kuin mitä niitä kertyi edellisen atlaksen aikana v. 1986–89. Meneillään oleva atlas on siis edennyt hyvin. Laakereilleen ei vielä ole kuitenkaan syytä asettautua lepäämään, sillä Suomessa on vielä useita selvitysasteeltaan korkeintaan välttävästi selvitettyjä alueita (harmaat ruudut). Pääongelma-alueet, joille tulee atlaksen kahden vuoden loppurutistuksen aikana suunnata mahdollisimman paljon retkeilyä, ovat: ns. Suur-Kainuu (Kainuu täydennettynä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan pohjoisosilla), Lappi sekä Suomenselkä. Etelämpääkin löytyy alueita, joille tulisi saada selvitysastekartalle harmaan sijaan kirkkaampia värejä, mm. Etelä-Karjalasta, Lounais-Hämeestä ja Ahvenanmaan saaristosta. Atlaskartoituksen kannalta tehokkainta retkeilyaikaa on kesä juhannuksesta eteenpäin, jolloin lajeista saa alkukesää helpommin korkeita pesimävarmuuksia.

Jotta atlasretkeily heikosti tutkituille alueille saataisiin mahdollisimman tehokkaasti suunnattua siten että vältyttäisiin atlaskartoittajien päällekkäiseltä työltä, on retkeilyä suunniteltaessa hyvä olla yhteydessä paikallisiin atlasvastaaviin (http://www.lintuatlas.fi/alueet.php). Myös atlaskoordinaattori Ville Vepsäläinen auttaa mielellään retkeilyn suunnittelussa (puh: 09–191 28769, sähköposti etunimi.sukunimi@helsinki.fi).

2009-03-13: Uusia värejä selvitysastekartoilla

Selvitysastesivun kartoilla on oletuksena käytössä uusi väritys, joka soveltuu myös värisokeille. Kartat voi vaihtaa myös perinteisen värisiksi klikkaamalla sivulla olevaa "vaihda perinteiseen väritykseen" -linkkiä.

2009-03-03: Atlashavaintoja poistettu näkyvistä tarkistuksen vuoksi

Osa atlashavainnoista on poistettu toistaiseksi näkyvistä atlaskartoilta havaintoihin liittyvien selvitystoimenpiteiden vuoksi.

2009-03-03: Uusi atlaskoordinaattori

Lintuatlaksen uutena koordinaattorina aloitti 1.2.2009 Ville Vepsäläinen. Villen tavoittaa puhelimitse numerosta 09-191 28769 ja sähköpostitse osoitteesta ville.vepsalainen(at)helsinki.fi

2009-01-13: Lintuatlaskoordinaattorin tehtävä Luonnontieteellisessä keskusmuseossa

Etsimme osa-aikaista henkilöä ajalle 1.2.2009 – 31.8.2010 Suomen III lintuatlaksen koordinaattoriksi tehtävän nykyisen haltijan siirtyessä toisiin tehtäviin. Koordinaattorin tehtävänä on yhteydenpito lintuatlaksen osallistujiin, paikallisiin lintuyhdistyksiin sekä muihin atlaksen yhteistyötahoihin sekä havainnoinnin ohjaaminen siten, että koko maa tulee mahdollisimman hyvin ja tarkoituksenmukaisesti havainnoiduksi.

Hakuaika päättyy 22.1.2009. Lisätietoja

2008-04-10: Lintuatlas.fi uudistui

Havaintojen tallennus sujuu jatkossa samalla tavalla kuin aiemmin, mutta Lintuatlas.fi:n sijaan Hatikassa. Kun kirjaudut sisään Lintuatlas.fi:n etusivulta, pääset suoraan tallentamaan atlashavaintoja. Samassa paikassa voit myös katsella omia atlashavaintojasi ja kartoittajatilastoja.

Lintuatlas.fi:ssä on nyt kaikille avoin sivusto, jossa voi selailla atlaksen ohjeita ja tuloksia ilman rekisteröitymistä.

Muutos tehtiin jotta ohjeisiin ja havaintoihin pääsisi tutustumaan aiempaa monipuolisemmin ilman rekisteröitymistä, sekä Hatikan ja Lintuatlas.fi:n ylläpidon helpottamiseksi.

2008-01-21: Uusi atlasvuosi on taas alkanut!

Eri vuosien atlashavaintojen erottaminen toisistaan on tärkeää!

Vuoden 2008 aikana voi tallentaa sekä vuosien 2006, 2007 että vuoden 2008 lintuatlashavaintoja. Eri vuosien havainnot pitää kuitenkin pystyä erottamaan toisistaan. Jos tallennat esimerkiksi vuoden 2007 havaintoja vuonna 2008, merkitse aina todelliset havaintopäivämäärät vuoden 2007 puolelle! Voit käyttää joko tarkkoja havaintopäivämääriä tai jaksoa, jona aikana havainnot on tehty. Muiden vuosien havainnot kannattaa tallentaa saman käytännön mukaan.

2007-07-26: Tiirasta kopioidut havainnot atlastietokannassa

BirdLife Suomen Tiira-havaintotietojärjestelmästä kopioidut 15.744 pesimähavaintoa on liitetty atlastietokantaan. Havainnot näkyvät lajien levinneisyyskartoissa ja ruutujen selvitysasteissa. (Katso myös uutinen 2.7.2007)

Atlastietokannassa on nyt yhteensä n. 437.000 havaintoa. Kaikista atlasruuduista n. 1/6 on selvitetty hyvin tai erinomaisesti.

Selvitysaste   ruutuja  % kaikista
======================================
Erinomainen   405    10,6
Hyvä       230    6,0
Tyydyttävä    583    15,3
Välttävä     788    20,6
Satunnaistietoja 1583   41,5
Ei havaintoja  227    5,9

2007-07-02: Pesimähavaintojen kopiointi Tiirasta atlasjärjestelmään

Lintuatlaksen ohjausryhmän kesäkuun kokouksessaan tekemän päätöksen mukaan BirdLife Suomen ylläpitämää Tiira-havaintotietojärjestelmää ei käytetä kolmannen lintuatlaksen pesimähavaintojen keruuseen. Koska asiasta on ollut lintuharrastajien keskuudessa epätietoisuutta, osa lintuatlakseen tarkoitetuista havainnoista on tallennettu Tiira-järjestelmään. Jotta havainnoijien ei tarvitsisi tallentaa näitä havaintoja uudelleen atlasjärjestelmään, Tiiraan tallennetut pesimävarmuusindeksillä varustetut havainnot kopioidaan kertaluonteisesti yhtenä havaintoeränä atlasjärjestelmään.

Tämä kopiointi tehdään siten, että kaikki 16.7.2007 mennessä Tiiraan tallennetut pesimähavainnot tulevat mukaan atlasjärjestelmään siirtyvään havaintoerään. Atlasjärjestelmässä Tiirasta tulevia havaintoja ei liitetä havainnoijien omien havaintopäiväkirjojen yhteyteen, eivätkä havainnoijat niin ollen pääse muokkaamaan ja selaamaan omia havaintojaan. Duplikaattihavaintoja, jotka on tallennettu sekä Tiiraan että atlasjärjestelmään, ei tarvitse erikseen poistaa kummastakaan järjestelmästä.